StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Звіробій: переваги для здоров'я та фактори ризику

4 січня 2021, 20:38
З квітів роблять рідкі екстракти, пігулки і чаї.
1609785354-8077.jpg
1609785354-8077.jpg

Звіробій трава - це натуральний засіб. Це трав'яна добавка не вимагає рецепта, і її можна купити в магазині здорового харчування.

Згідно з дослідженням, опублікованим у 2015 році в журналі Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. звіробій-це добре, але це не обов'язково робить його нешкідливим.

Дослідники з Університету Аделаїди порівняли побічні ефекти звіробою і антидепресанту флуоксетину (прозак). Команда використовувала інформацію з звітів лікарів до Національного агентства Австралії з безпеки ліків.

У період з 2000 по 2013 рік надійшло 84 повідомлення про побічні реакції на звіробій. На "Прозак" надійшло 447 повідомлень.

читайте такожМ'ята: 7 переваг для здоров'я

Оскільки повідомлення про небажані явища є добровільним, дослідники вважають, що дані про небажані явища, швидше за все, занижені. Побічні ефекти двох речовин схожі.

До них відносяться блювота, запаморочення, тривога, панічні атаки, агресія та амнезія. Є також серйозні побоювання з приводу лікарської взаємодії.

Звіробій-показання

Звіробій ( Hypericum perforatum) - квіткова рослина. З квітів роблять рідкі екстракти, пігулки і чаї. Популярна терапія травами часто використовується для полегшення симптомів депресії. Люди використовували звіробій протягом століть.

Кокранівський систематичний огляд показав, що звіробій може бути ефективним при лікуванні великої депресії.

Огляд 35 досліджень, проведених у 2016 році, дійшов висновку, що звіробій зменшував симптоми депресії легкого та середнього ступеня тяжкості більше, ніж плацебо, і аналогічно антидепресантам, що відпускаються за рецептом.

Аналіз 27 досліджень, проведений в 2017 році, показав, що звіробій має таку ж дію на легку і помірну депресію, як і антидепресанти. Ці дослідники також відзначили, що менше людей перестали приймати звіробій в порівнянні з антидепресантами.

Інше дослідження показало, що звіробій може бути ефективним при лікуванні ран, синців, опіків і виразок.

Однак управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) не схвалило цю речовину для лікування депресії або будь-якого іншого захворювання.

Фактично, FDA класифікує звіробій як біологічно активну добавку, а не ліки. Тому агентство не перевіряє його на безпеку і ефективність.

Джеремі Вольф, ліцензований лікар-натуропат, пояснив, що звіробій викликає безліч дій в організмі.

"Це сильний антидепресант, який може підняти настрій у людей з легкою та помірною депресією", - сказав він.

Він зазначає, що звіробій не рекомендується людям з важкою депресією.

Вольф сказав, що звіробій також має сильну противірусну дію, що також може сприяти загоєнню ран.

Він попередив, що ця трава не є швидкодіючим ліками. Перш ніж ви помітите будь-який ефект, можуть пройти тижні або місяці.

Скільки потрібно приймати звіробій?

Блер Грін Тілем'є повідомив, що дозування варіюється через нестандартне виробництва.

Нормальний діапазон доз становить від 300 до 1200 мг на день. Зазвичай його приймають у розділених дозах (300 мг три рази на день або 600 мг два рази на день).

Вплив звіробою на організм до кінця не вивчено.

Ряд активних інгредієнтів добавки, включаючи гиперицин, гиперфорин і адгиперфорин, можуть бути відповідальні за її лікувальні властивості.

Ці інгредієнти, здається, збільшують рівень хімічних посередників у мозку, таких як серотонін, дофамін та норадреналін.

Потім вони піднімають і регулюють ваш настрій.

Зворотна сторона звіробою

За даними Національного центру додаткового та інтегративного здоров'я надійного джерела, на додаток до антидепресантів звіробій взаємодіє з оральними контрацептивами, протисудомними препаратами та антикоагулянтами.

Він також може впливати на прийом ліків проти відторгнення, серцевих препаратів і деяких ліків, що використовуються при серцевих захворюваннях, ВІЛ і раку.

Одне дослідження 2011 року з надійних джерел показало, що трав'яна добавка може знизити ефективність ксанакса, ліки від занепокоєння.

Вольф зазначив, що вагітним і годуючим жінкам слід уникати вживання звіробою.

Те ж саме і людям, чутливим до сонячного світла, так як трава може посилити ефект.

Ці побічні ефекти спонукали клініку Майо в Міннесоті рекомендувати людям не вживати звіробій, якщо вони приймають ліки за рецептом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти