StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Зла уханьська зараза боїться БЦЖ: інфекціоніст розповів гірку правду

9 квітня 2020, 17:44оновлено 10 квітня 2020, 08:45
Епідеміолог розповів, чи є користь від щеплень БЦЖ в ситуації з поширенням коронавірусу в Україні.
коронавірус
Стало відомо, чи захищають щеплення БЦЖ від коронавірусу / Reuters

Згідно з останніми даними Університету Джонса Хопкінса, який відстежує поширення вірусу під час пандемії, загальна кількість підтверджених випадків захворювання становить 1 502 618.

Зла китайська хвороба вбила майже 90 тисяч людей у всьому світі.

Учені намагаються зрозуміти, чому в одних країнах більше випадків інфікування, а в інших менше. Скажімо, є думка, що в пострадянських країнах завдяки щепленню БЦЖ цей вірус вражає менше людей, і перебіг хвороби легший.

" знайомий із дослідженням, у якому про це йдеться. Дослідники порівнювали країни із, так званим, універсальним покриттям вакцинацією БЦЖ (від туберкульозу) та країни, де існує вибіркова вакцинація (певні країни запровадили такий підхід, коли туберкульоз став траплятися не так часто, як раніше). Автори дослідження дійшли до висновку, що спостерігається кореляція між рівнем охоплення вакцинацією БЦЖ і темпами поширення коронавірусної інфекції", - сказав в інтерв'ю Главреду лікар-інфекціоніст, епідеміолог, колишній очільник Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

Однак, каже Курпіта, з точки зору епідеміології, кореляція і причинно-наслідковий зв'язок — це різні речі.

"Кореляційні зв’язки не означають, що певне явище є наслідком чогось. Тому зараз розпочалися додаткові дослідження, які мають з’ясувати, як впливають на розповсюдження коронавірусу розвиток системи охорони здоров’я у тій чи іншій країні, її культурні та релігійні особливості, рівень достатку", - уточнив лікар.

За словами Курпіти, якщо така користь від щеплень БЦЖ буде доведена, то супер — значить, туберкульоз зробив хоч щось гарне для України, і ми не будемо хворіти так сильно, як жителі країн, де такі щеплення робилися вибірково.

Але сам він в цю теорію не вірить.

"Чесно кажучи, я не дуже вірю в таку теорію. Однак моя віра чи невіра базується на розумінні природи вірусу, яка насправді взагалі не перетинається з туберкульозом. Вважаю, що це радше contra spem spero: коли люди шукають хоч якоїсь надії та порятунку, кожна новина такого штибу стає для них позитивним моментом у тому хаосі, який відбувається, в тому числі й через коронавірус", - підсумував експерт.

читайте такожЗ'їсти коронавірус з яблуком: учений назвав шанси зараження через їжуНагадаємо, раніше повідомлялося, ті люди, в яких є щеплення або які перехворіли на вітрянку і кір, мають певний ступінь захисту від коронавірусу, заявив російський лікар-імунолог, кандидат медичних наук Олексій Попович. За його словами, імунітет таких людей по відношенню до коронавірусу міцніший.

При цьому лікар наголосив, що це не означає, що їм не треба бути обережними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти