StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вся справа у плямах: як вибрати кавун і чи варто купувати ранні ягоди

17 липня 2021, 05:02
В середньому кілограм кавуна зараз в Україні коштує 23 гривні. В цей же час минулого року кавуни продавали утричі дешевше.
кавун
Експерти розповіли, чи варто купувати кавуни у липні та як правильно їх вибирати/ Фото pixaby

В Україні стартував сезон кавунів - їх вже можна купити як в магазині, так і на ринку, але ціни кусаються. У порівнянні з цим же періодом минулого року кавуни подорожчали майже втричі.

Зараз вже продають ягоди з Херсона. Ціни на кавуни в липні 2021 року - близько 25 гривень, йдеться в сюжеті програми Сніданок з 1+1.

"Це вже наш, херсонський кавун. До цього ми продавали Грецію по 50 гривень за кілограм. З появою українського врожаю, ціни трохи впали. Спочатку були 35, 30, зараз вже 25 гривень", — розповіла продавщиця Наталія, яка працює на одному зі столичних ринків.

У супермаркетах ціни на кавуни трохи дешевші - в середньому 23 гривні за кілограм.

Фермери кажуть, що сезон кавунів цього року розпочався на два тижні пізніше через несприятливі погодні умови. Дощ і град пошкодили урожай, а тому деяким фермерам довелося заново пересівати поля.

Чи варто купувати ранні кавуни

Українці не поспішають купувати кавуни. По-перше, через високу ціну, по-друге – через можливий вміст нітратів.

Біолог Ірина Єжель стверджує, що наявність нітратів в кавунах — це нормально, а їхню кількість перевіряють перед тим, як продукція потрапить на прилавки магазинів. За її словами, набагато небезпечнішими є нітрити, що утворюються з нітратів під час тривалого зберігання і транспортування.

"Нітрити шкодять взагалі всьому організму на клітинному рівні. Вони порушують баланс дихання клітин. Це може призвести до розладів різних систем: нервової, опорно-рухової, впливає на гемоглобін", — розповіла Єжель.

Таким чином, перші кавуни, які привозять з-за кордону, можуть бути небезпечнішими для здоров'я.

Як вибрати кавун

При покупці кавуна експерти радять звернути увагу на зовнішній вигляд. Зокрема, наявність білої або жовтої плями вказує на те, що ягода самостійно визрівала на сонці.

Якщо таких плям дві або більше, то це означає, що кавун спеціально переміщали і могли додавати більше добрив, які прискорюють зростання плоду. Такий кавун без спеціальної перевірки на вміст нітратів краще не купувати.

Як повідомляв Главред, кавуни прекрасно рятують у спеку і втамовують спрагу. Період плодоношення цієї ягоди нетривалий, тому їх можна заготовити на зиму в банках. При цьому консервований продукт виходить таким же солодким і смачним, як і свіжий.

Якщо ви ніколи не пробували консервувати кавун на зиму, то обов'язково зробіть це зараз, рецепт - тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти