StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вітаміни для того, щоб завагітніти: що приймати

12 січня 2021, 19:47
Для жінок і чоловіків спостерігається вікове зниження фертильності до 30 років.
Кишечник_живот_місячні
Для обох статей спостерігається вікове зниження фертильності до 30 років. / Pixabay

Незалежно від того, чи намагаєтеся ви завагітніти вперше або вже на деякий час, пренатальні полівітаміни є стандартною допомогою. За словами Дженніфер Хіршфельд-Цитрон, доктора медицини, репродуктивного ендокринолога з центрів фертильності США, деякі конкретні вітаміни можуть бути гідним варіантом для подальшого вивчення.

Для обох статей спостерігається вікове зниження фертильності до 30 років. Це робить безпліддя поширеною проблемою, яка зачіпає до однієї третини пар, які намагаються зачати дитину.

Людям, які намагаються завагітніти, Клініка Майо рекомендує жінкам репродуктивного віку починати приймати пренатальні вітаміни щодня - навіть до того, як вони почнуть намагатися зачати дитину.

Ось деякі з найбільш рекомендованих пренатальних вітамінів і добавок, які сприяють жіночій фертильності і досягненню здорової вагітності.

читайте такожАлкоголь під час вагітності: названі небезпечні наслідки

Які вітаміни і добавки для вагітних найкраще?

Багато рекомендованих пренатальних вітамінів і добавок містять антиоксиданти як один з основних інгредієнтів. Це пов'язано з тим, що дослідження показують, що антиоксиданти борються з окислювальним стресом, який може бути пов'язаний з жіночим безпліддям. Однак важливо відзначити, що необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи дійсно антиоксиданти підвищують фертильність.

Хіршфельд-Цитрон пропонує наступні загальні пренатальні вітаміни та добавки для підвищення жіночої фертильності:

Коензим Q10. Це безрецептурний антиоксидант, який, за словами Хіршфельд-Цитрон, може поліпшити якість яєць. Теоретично краща якість яєць пов'язана з меншим ризиком генетичних аномалій, таких як занадто мало або занадто багато хромосом, які можуть викликати трисомію 21 (синдром Дауна), синдром Тернера та інші стани. Коензим Q10 може також зменшити пошкодження клітин і підвищити вироблення енергії в клітинах.

Мелатонін. Це гормон з антиоксидантною активністю, який можна знайти як безрецептурну добавку. Огляд 2012 року передбачає, що гормон сприяє заплідненню, зменшуючи пошкодження клітин всередині яєчників.

Хіршфельд-Цитрон каже, що це може бути особливо важливим для жінок, які працюють у нічну зміну, чий графік порушує їх циркадний ритм - внутрішні годинники, регульовані мелатоніном. Вона рекомендує 3 мг щовечора, так як Мелатонін також сприяє поліпшенню сну.

Омега-3 жирні кислоти. Омега - 3 жирні кислоти, зазвичай містяться в рибі і лляному насіння, можуть сприяти виробленню гормонів. Хіршфельд-Цитрон говорить, що вони також можуть допомогти виробляти яйця більш високої якості і покращувати репродуктивну функцію з віком.

"Підвищений рівень омега - 3 показав, що покращує розвиток ембріона і покращує вихідний рівень естрогену", - говорить вона. Естроген сприяє потовщенню слизової оболонки матки, щоб підготувати організм до вагітності.

Вітамін D. Ваш організм виробляє цей жиророзчинний вітамін під впливом сонячного світла. Ви також можете отримувати вітамін D через певні продукти і в якості добавки. Це допомагає контролювати гени, що беруть участь у виробництві естрогену, а також імплантацію ембріона.

"У більшості з нас дефіцит вітаміну D. я настійно рекомендую додати щонайменше 1000 МО, які містяться в деяких пренатальних вітамінах",-говорить Хіршфельд-Цитрон. Немає необхідності приймати додатковий вітамін D разом з полівітамінами, якщо тільки ваш лікар не призначив його.

Фолієва кислота. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), фолієва кислота - це Вітамін B, який повинні приймати всі жінки репродуктивного віку через його здатність виробляти нові клітини, наприклад, для нігтів, волосся і шкіри. Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що при прийомі в якості добавки підвищується ймовірність вагітності.

Фолієва кислота також важлива для запобігання вроджених дефектів. Центр жіночого здоров'я MGH заявляє, що більшість вагітностей залишаються непоміченими в перші кілька тижнів, критичний період для формування нервової трубки, яка формує головний і спинний мозок у плода. Для більшості людей рекомендується денна мінімальна доза 400 мкг фолієвої кислоти.

Поради щодо вітамінів для вагітних

Хіршфельд-Цитрон каже, що комплексні пренатальні вітаміни або полівітаміни "повинні містити фолієву кислоту, кальцій і залізо, а в ідеалі також містити вітамін D, Вітамін C, Вітамін A, вітамін E, цинк і мідь. Вони необхідні, якщо ви намагаєтеся зачати дитину".

Якщо пренатальні вітаміни у формі таблеток викликають розлад шлунка, Ви можете спробувати рідкі добавки або жувальні таблетки. Однак при виборі жувальних цукерок важливо мати додаткові добавки, так як в них може бути відсутнім залізо.

Беручи вітаміни для вагітних, найкраще запивати їх повним склянкою води. Для кращого засвоєння Хіршфельд-Цитрон рекомендує приймати пренатальні вітаміни під час їжі. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо у вас є проблеми з нудотою або запором.

Хіршфельд-Цитрон також говорить, що не має великого значення, прописані вітаміни чи ні. "Поживні речовини у вітамінах для вагітних, що відпускаються без рецепта, і вітаміни, що відпускаються за рецептом, схожі. У деяких випадках відпускається за рецептом допологові вітаміни можуть бути легше для шлунка", - говорить вона.

Коли слід звертатися до лікаря з приводу фертильності?

Як правило, ваш акушер-гінеколог проводить перший раунд тестів на фертильність. Жінки, які намагаються завагітніти більше одного року або більше 6 місяців, якщо Вік 35 років і старше, можуть пройти обстеження у фахівця з фертильності. Тести на фертильність можуть включати перевірку рівня репродуктивних гормонів, а також:

Тест на овуляцію: аналіз крові, щоб визначити, чи відбувається овуляція нормально і регулярно.

Тестування резерву яєчників: тести, які перевіряють рівні антімюллерова гормону (АМГ) і фолікулостимулюючого гормону (ФСГ), перевіряють кількість яйцеклітин, доступних для потенційного запліднення.

Візуальні тести:в соногістерограмме використовується фізіологічний розчин і робиться докладний знімок матки для перевірки наявності захворювань матки або яєчників.

Гістеросальпінгограма( HSG): тести на закупорку та інші проблеми в матці або фаллопієвих трубах.

Крім старіння, на жіночу фертильність впливає ряд станів, таких як ендокринні порушення, ендометріоз і синдром полікістозних яєчників (СПКЯ). Люди з нелікованою гонореєю або хламідіозом піддаються ризику запального захворювання органів малого таза, яке може блокувати маткові труби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти