StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

У МОЗ розповіли про небезпеку вірусу папіломи людини

2 жовтня 2021, 22:04
ВПЛ передається статевим шляхом, але для передачі вірусу не обов'язковий секс з проникненням.
У МОЗ розповіли про небезпеку вірусу папіломи людини
У МОЗ розповіли про вірус папіломи людини

Сьогодні вірус папіломи людини (ВПЛ) надзвичайно поширений в суспільстві. Більшість людей інфікуються цією "заразою" відразу після початку статевого життя.

Принаймні половина сексуально активних осіб у певний момент життя матиме ВПЛ - і інфікування може відбуватися повторно, пише МОЗ.

"Розрізняють 100 видів ВПЛ. Багато з них не проявляються симптоматикою і проходять самі без будь-яких втручань через кілька місяців після інфікування, і майже 90% - протягом 2 років. Проте як мінімум 14 типів ВПЛ призводять до розвитку онкологічних захворювань. Два типи ВПЛ (16 і 18) викликають 70% випадків раку і передракових уражень шийки матки. Є також фактичні дані про зв'язок ВПЛ з онкологічними захворюваннями ануса, вульви, піхви, пеніса і ротоглотки", - свідчать дані ВООЗ.

відео дня

ВПЛ передається статевим шляхом, але для передачі вірусу не обов'язковий секс з проникненням. Шляхом передачі інфекції також є тілесний генітальний контакт. Щоб знизити ймовірність зараження ВПЛ, ви можете вдатися до кількох заходів, радять в МОЗ.

Проходити вакцинацію. Зупинити передачу папіломавірусу від людини до людини можна завдяки вакцинації.

Щеплення захищає дівчат від розвитку раку шийки матки, а як дівчат, так і хлопців — від раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса. Щеплення проти ВПЛ проводять у 84 країнах світу, наприклад, у США, Канаді та більшості країн ЄС. Близько 80 мільйонів людей у всьому світі вже вакцинувалися проти папіломавірусу.

читайте такожВірус папіломи людини: симптоми, фактори ризику та профілактика

Прийнято вважати, що ця вакцина рекомендована виключно дівчатам. Їм варто робити щеплення двома дозами у віці 9-14 років ще до початку статевого життя. Однак в деяких країнах це щеплення вже рекомендована також і хлопчикам, наприклад, в США, Великобританії та Ізраїлі. Адже хлопці в подальшому можуть бути носіями інфекції.

Людям, які живуть з ВІЛ, для захисту від папіломавірусної інфекції, незалежно від виробника вакцини і віку вакцинації, потрібно ввести 3 дози вакцини.

В Україні вакцина від папіломавірусу не включена до Національного календаря профілактичних щеплень, тому батькам слід самостійно подбати про імунопрофілактику своїх дітей. Ця вакцина не обов'язкова, проте рекомендована.

Здійснювати скринінг на рак шийки матки

Регулярні рутинні обстеження у гінеколога для жінок у віці від 21 до 65 років може запобігти розвитку раку шийки матки.

Правильно використовувати латексні презервативи кожен раз, коли ви займаєтеся сексом.

Це може знизити ймовірність зараження ВПЛ. Але ВПЛ може інфікувати ділянки, не захищені презервативом - таким чином, презервативи не можуть повною мірою захистити від зараження ВПЛ.

Підтримувати взаємно моногамні відносини, або мати секс тільки з одним статевим партнером, для якого ви також є єдиним партнером.

Раніше Главред писав про те, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у 2020 році рак став причиною 10 мільйонів смертей у всьому світі. У всьому світі він є провідною причиною смерті.

Міфи мають тенденцію розвиватися навколо особливо поширених умов. Тому не дивно, що люди часто неправильно розуміють рак.

"Рак" - це загальний термін для групи захворювань, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Ця різноманітність підливає масла у вогонь плутанини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти