StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вчені дізналися, яка температура ідеальна для міцного сну

11 грудня 2020, 10:27оновлено 27 жовтня 2023, 16:37
Температура вашого тіла знижується під час сну.
безсоння
Температура вашого тіла знижується під час сну/ Фото pixabay.com

Комфортна обстановка важлива для здорового сну. Ідеально, якщо в спальні буде температура близько 18,3 ° C, плюс-мінус кілька градусів.

Температура вашого тіла знижується під час сну, і прохолодна, але не холодна кімната допоможе вам заснути і підтримувати сон всю ніч.

Немовлятам може знадобитися трохи більш висока кімнатна температура для сну, але ви не повинні повертати термометр більше, ніж на кілька додаткових градусів, щоб їх маленькі тіла не перегрівалися.

Наука

Існують наукові причини, за якими кімнатна температура близько 18,3°C є оптимальною для гарного нічного сну. Це пов'язано з регулюванням внутрішньої температури вашого тіла.

читайте такожЦикли сну і їх вплив на здоров'я: як поліпшити свій сон

Внутрішня температура вашого тіла змінюється протягом 24 годин. Це називається циркадний ритм. Ваше тіло починає випромінювати тепло приблизно в той час, коли ви лягаєте спати, і продовжує остигати, поки не досягне своєї нижньої точки ближче до світанку, близько 5 години ранку.

Ваше тіло охолоджується за рахунок розширення кровоносних судин в шкірі. Коли вночі у вас починає падати температура, ви можете помітити, що ваші руки і ноги спочатку нагріваються. Це тому, що ваше тіло пропускає тепло через них, щоб знизити внутрішню температуру.

Якщо температура у Вашій спальній занадто висока або низька, це може вплинути на зниження внутрішньої температури вашого тіла і привести до порушення сну.

Одне дослідження, проведене в 2012 році, показало, що температура в кімнаті, в якій ви спите, є одним з найбільш важливих факторів у забезпеченні якісного сну.

Інше дослідження вивчило дані 765 000 респондентів і виявило, що більшість людей відчувають ненормальний режим сну в спекотні літні місяці, коли може бути важче підтримувати спальні приміщення при оптимальній температурі. Це може вплинути на здатність організму охолоджуватися вночі.

А як для немовлят?

Вам не потрібно створювати зовсім інше середовище для сну для немовлят. Ви можете підняти термостат на градус або два, але вони повинні бути нормальними в кімнаті при температурі від 15,6 до 20 °C, якщо вони правильно одягнені.

В цілому, Вам слід уникати перегріву немовляти, оскільки це може збільшити ризик синдрому раптової дитячої смерті (СРДС).

Є кілька причин, чому немовлятам може знадобитися спати в кімнаті, яка трохи тепліше вашої власної:

  • вони не можуть регулювати температуру так само легко, як дорослі
  • вони не сплять з такою великою кількістю ковдр, щоб знизити ризик СРДС

Ви повинні укладати дитину спати тільки в дихаючому спальному мішку. Мішки для сну можна зробити з більш прохолодного або теплого матеріалу, і ви можете змінювати їх в залежності від пори року. Вашій дитині не слід надягати шапку в приміщенні, тому що це впливає на внутрішню температуру тіла і може перешкоджати його здатності охолонути.

Ви можете переконатися, що ваша дитина не надто гаряча, торкнувшись її шиї або живота під час сну. Якщо їх шкіра гаряча або пітна, зніміть шар одягу.

Ваш немовля також повинен спати в темряві і в тихій обстановці, щоб сон був здоровим.

Занадто жарко або занадто холодно

Температура за межами комфортних умов сну може по-різному вплинути на ваш сон в цілому.

Ви можете помітити неспокійний сон, коли температура в кімнаті вище оптимальної для сну. Цей неспокійний сон у гарячій кімнаті може бути викликаний уповільненням сну або швидким рухом очей (REM).

Вологість, крім спеки, також може викликати проблеми зі сном.

Занадто холодно

У дослідженні, проведеному в 2012 році, були вивчені напівоголені учасники І було виявлено, що на їх сон більше впливали низькі температури, ніж теплі. Однак у цих учасників не було ковдр або інших постільних речей, щоб зігрітися.

В цілому холод не впливає на ваш цикл сну, але може ускладнити засинання і вплинути на інші аспекти вашого здоров'я. Якщо вам занадто холодно під час сну, ваше тіло може змінити свою серцеву вегетативну реакцію.

Інші поради щодо сну

Хороший сон життєво важливий для хорошого функціонування вашого тіла, тому дуже важливо підготувати грунт для здорового сну. Ось кілька порад щодо створення середовища, що сприяє якісному сну.

Відрегулюйте температуру в приміщенні

Відкрийте вікна, включіть кондиціонер або обігрів, якщо температура підніметься або опускається за межі ідеального діапазону для сну. Можливо, ви навіть зможете встановити в своїй кімнаті термостат, щоб регулювати температуру в спальнях.

Увімкніть кондиціонер або вентилятор в теплі місяці, щоб знизити температуру і забезпечити циркуляцію повітря.

Міняйте Постільні приналежності при зміні сезонів

Затишна пухова ковдра, яку ви використовуєте в січні, може не підійти влітку. Тримайте легке ковдру, щоб використовувати його в спекотні місяці, щоб уникнути перегріву.

Аналогічним чином, різке похолодання може зажадати від вас накинути на ковдру ще одну ковдру на кілька днів або тижнів, щоб зігрітися.

Уникайте кофеїну вдень або ввечері

Вживання кави, чаю або газованих напоїв у другій половині дня і ввечері може ускладнити засинання вночі. Замість цього пийте напої без кофеїну після певного часу дня, щоб уникнути небажаної настороженості, коли пора лягати спати.

Зробіть вашу кімнату темною

Коли лягайте спати, вважайте свою спальню печерою. Закрийте вікна жалюзі або шторами, щоб у вашу кімнату не проникали вуличні ліхтарі або сонячне світло.

Ви також можете видалити електронні пристрої, що випромінюють світло, з ваших спальних приміщень, наприклад миготливі вогні, комп'ютерні Монітори або телефони.

Прийміть тишу

У вашій спальні не повинно бути шуму, який може відволікати вас від засипання або розбудити вас посеред ночі. Тримайте гаджети, які можуть гудіти або пищати, подалі від вашої спальні і подумайте про машину білого шуму або беруші для вух, якщо ви не можете блокувати шуми, що видаються іншими людьми.

Встановіть режим сну

Циркадний ритм вашого тіла встановлює Регулярний розпорядок дня для вашого тіла, і ви повинні дотримуватися його для здорового сну. Намагайтеся кожен день лягати спати в один і той же час.

Вимкніть гаджети або інші екрани, що випромінюють синє світло, за півгодини або годину до сну.

Прочитайте книгу або зробіть щось заспокійливе, наприклад, дихальні вправи або медитацію, перш ніж вимикати світло на ніч.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти