StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Тунець або лосось: дієтологи розповіли, що корисніше

10 листопада 2020, 12:03
Найкращий вибір залежить від ваших цілей здоров'я та, звичайно, вашого особистого смаку.
Тунець або лосось: дієтологи розповіли, що корисніше
Найкращий вибір залежить від ваших цілей здоров'я та, звичайно, вашого особистого смаку./Pixabay

Не секрет, що рибу корисно їсти. У ній багато білка, корисних жирів та інших важливих поживних речовин, які можуть принести користь вашому здоров'ю.

Тунець і лосось-два популярних види морепродуктів і одна з найбільш часто споживаних риб в світі. Таким чином, ви можете задатися питанням, як вони порівнюються і чи є один кращий вибір, ніж інший.

У цій статті розглядаються ці два типи риб, щоб ви могли вирішити, який з них найкраще підходить для вас.

Кулінарні відмінності

На відміну від нежирних видів білої риби, які мають світлий або білий колір, пластівчасту текстуру і м'який смак, тунець і лосось мають темний колір, щільну консистенцію і більш сильний смак.

Тунець

Тунець-велика м'язиста риба з м'ясом від рожевого до темно-червоного в залежності від різновиду. Колір походить від міоглобіну, білка, що запасає кисень, який міститься в м'язах.

Міоглобін швидко руйнується при нагріванні. Таким чином, приготований і консервований тунець виглядає більш сірим, ніж сирий.

Альбакор, або довгоперий тунець,- популярний сорт тунця. У нього більш світла м'якоть і більш м'який смак, зазвичай його смажать або обсмажують. Консервований тунець з альбакора зазвичай називають білим тунцем.

Жовтоперий тунець - ще один поширений сорт. Він менший за розміром і має більш темно-червоний колір. Цей сорт часто використовують для суші, хоча його також можна обсмажити або приготувати на грилі. Жовтоперий тунець також відомий під гавайським ім'ям ахи.

Якщо ви купуєте консервований світлий тунець, ви, швидше за все, отримаєте один або кілька різновидів жовтоперого тунця, скіпджека або тонгола.

Сирі стейки або філе тунця можна використовувати в суші в сирому вигляді, маринувати або заправляти оливковою олією, сіллю, перцем і / або травами перед приготуванням для додаткового смаку.

Оскільки в цій рибі мало жиру, її зазвичай готують до середнього прожарювання (52 ° C), щоб зберегти вологу. Пересмажений тунець може бути неприємно сухим.

Консервований тунець при переробці завжди ретельно готується. Це не такий насичений і ароматний делікатес, як обсмажений тунець, але його зручно мати під рукою. Наприклад, це простий спосіб додати білок в салати і популярну начинку для бутербродів.

Лосось

М'якоть лосося варіюється від рожевого до темно-червонувато-оранжевого кольору. Це результат дієти, в яку входять криль і крихітні Ракоподібні. Вони багаті барвистими каротиноїдами, а саме астаксантином.

Астаксантин термостабільний, тому, на відміну від тунця, лосось залишається червоним навіть після приготування.

До поширених різновидів дикого лосося відносяться кіжуча, чавичі і нерки, що мешкають в Тихому океані. Якщо замість цього ви виберете атлантичний лосось, він майже завжди вирощується на фермах.

Між сортами є тонкі смакові відмінності, але лосось зазвичай описується як більш ароматний, маслянистий або рибний, ніж тунець.

Як і у випадку з тунцем, ви можете насолоджуватися сирим лососем в суші або готувати його, якщо хочете. У готовому вигляді він ніжніший і легше розшаровується, ніж тунець.

Він також містить більше жиру, ніж тунець, що зберігає його вологим навіть після приготування при більш високих температурах. Таким чином, його можна використовувати в різних методах приготування, таких як приготування на грилі або запікання.

Також доступні консерви з лосося, які, як і консерви з тунця, зручні і є відмінним доповненням до салатів. Ви також можете спробувати змішати його з панірувальними сухарями, спеціями і яйцем, щоб приготувати смажені котлети з лосося.

Порівняння поживних речовин

І тунець, і лосось надзвичайно поживні. Вони багаті білком і безліччю вітамінів і мінералів.

Нежирна м'ясистість тунця обумовлена більш високим вмістом білка і низьким вмістом жиру, в той час як волога текстура і маслянистий смак лосося в значній мірі обумовлені вмістом в ньому жиру.

Лосось більш калорійний, ніж тунець, тому що це більш жирна риба. Тим не менш, нехай це не заважає вам отримувати задоволення, так як більша частина жиру надходить з здорових омега-3.

Крім того, порція лосося забезпечує більше вітаміну D, ніж тунець. Деяким людям складно отримати достатню кількість цього поживного речовини, тому що воно не міститься в більшості продуктів харчування.

З іншого боку, якщо ви шукаєте продукт з високим вмістом білка і низьким вмістом калорій і жирів, тунець-явний переможець.

Одне краще іншого?

І лосось, і тунець-здоровий вибір. Додавання одного - або обох-до вашої дієти може допомогти вам виконати рекомендацію американської серцевої асоціації-їсти морепродукти двічі на тиждень.

Найкращий вибір залежить від ваших цілей здоров'я та, звичайно, вашого особистого смаку.

Якщо ви намагаєтеся підвищити рівень холестерину і захистити своє серце, розумно частіше вибирати лосось через вміст в ньому жирних кислот омега-3, які можуть принести користь здоров'ю серця.

З іншого боку, якщо ви хочете збільшити споживання білка, не додаючи занадто багато калорій в свій раціон, тунець - відмінний варіант.

Якщо ви хочете швидко і легко перекусити, обидва типи поставляються в банках і пакетах.

В ідеалі ви повинні їсти різноманітну рибу, тому, якщо вам подобається смак і текстура тунця і лосося, їжте їх обох і чергуйте їх споживання. Таким чином, ви отримаєте користь від обох продуктів і зведете до мінімуму вплив ртуті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти