StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Трави для енергії і бадьорості: топ-10

19 жовтня 2020, 14:24оновлено 19 жовтня 2020, 16:34
Є деякі добавки, в тому числі трав'яні, які підвищують вашу енергію і когнітивне здоров'я.
Повнинь_трави
Є деякі добавки, в тому числі трав'яні, які підвищують вашу енергію і когнітивне здоров'я. / Pixabay

Сучасні фактори стресу і напружений графік змушують багатьох людей виснажуватися і шукати способи відчути себе бадьоріше і енергійніше.

Достатньо спати, їсти продукти, багаті поживними речовинами, підтримувати здорову масу тіла і практикувати догляд за собою. Це найважливіші фактори для вашого гарного самопочуття. Але є деякі добавки, в тому числі трав'яні, які підвищують вашу енергію і когнітивне здоров'я.

Майте на увазі, що багато трав можуть взаємодіяти зі звичайно призначеними ліками і можуть викликати інші побічні ефекти, тому важливо поговорити з вашим лікарем, перш ніж використовувати будь-яку з наступних трав.

читайте такожТрава з протираковими властивостями: вчені поділилися цінною інформацією

Згідно з науковими дослідженнями, ось 10 найкращих трав, які можуть допомогти підвищити працездатність і рівень енергії.

1. Женьшень

Женьшень-популярна трав'яна добавка, добре відома своїми підвищуючими енергію властивостями. Також було доведено, що він стимулює роботу мозку, що робить його популярним засобом для поліпшення спортивних і розумових здібностей. Женьшень Panax - найбільш вивчений вид у випробуваннях на людях.

Женьшень містить сполуки, в тому числі гінзенозиди, елеутерозиди і циуцзіанозіди, які, як вважається, надають женьшеню його ефективність.

У ряді досліджень на людях було показано, що додавання женьшеню покращує фізичну працездатність у людей, які ведуть сидячий спосіб життя і ведуть активний спосіб життя, має властивості проти стомлення і підвищує розумову активність.

Дози 200-1000 мг на день були пов'язані з позитивним впливом на рівень енергії, концентрацію та настрій у дорослих.

Майте на увазі, що вживання женьшеню може мати побічні ефекти, включаючи безсоння, діарею, почастішання пульсу і артеріального тиску. Крім того, ця трава може заважати прийому звичайних ліків, наприклад, від діабету, депресії і хвороб серця.

2. Шавлія

Дослідження показують, що шавлія може мати вражаюче поліпшення когнітивних функцій у дорослих. Він багатий багатьма сильнодіючими рослинними сполуками, включаючи лютеолін, розмаринову кислоту, камфору, кверцетин і апігенін, які надають йому вражаючі лікувальні властивості.

При застосуванні як добавки, шавлія покращує настрій, пильність, увагу, пам'ять та запам'ятовування слів у здорових молодих та літніх людей.

3. Гуарана

Гуарана зазвичай використовується в якості інгредієнта в енергетичних напоях і добавках через її стимулюючої дії. Вона містить ряд хімічних речовин, включаючи кофеїн, сапоніни і дубильні речовини, які, як вважається, роблять благотворний вплив на енергію і функцію мозку.

Хоча гуарана зазвичай вважається безпечною, додавання до неї добавок може призвести до побічних ефектів, таких як прискорене серцебиття і занепокоєння при прийомі у високих дозах.

4. Бакопа Моньє

Бакопа Моньє-це рослина, яка росте у вологих, заболочених місцях по всій Південній Азії. Воно використовується в аюрведичній медицині для лікування різних захворювань, включаючи занепокоєння, безсоння і проблеми з пам'яттю.

Когнітивні ефекти Бакопа Моньє пояснюються його концентрацією тритерпеноїдних сапонінів, які відомі як бакозиди і володіють нейрозахисними і поліпшують когнітивні властивості. Дослідження показують, що рослина може допомогти поліпшити роботу мозку і підвищити уважність.

5. М'ята перцева

Просте вдихання приємного аромату ефірного масла м'яти перцевої, гібрида м'яти (Mentha spicata) і водяної м'яти (Mentha aquatica), може допомогти підвищити енергію, настрій, спортивні результати і пильність.

Кілька досліджень показали, що вдихання ефірного масла перцевої м'яти знижує втому і підвищує пильність, пам'ять і енергію.

Одне дослідження за участю 144 осіб показало, що вплив аромату ефірного масла м'яти перцевої підвищує пильність і покращує пам'ять. Ефірна олія м'яти перцевої має хороший профіль безпеки. Тим не менш, вам ніколи не слід приймати ефірне масло, якщо ви не обговорили це зі своїм лікарем, оскільки прийом занадто великої кількості ефірного масла м'яти перцевої може бути токсичним.

6. Розмарин

Як і м'ята перцева, аромат ефірного масла розмарину може поліпшити когнітивні здібності.

Вдихання ефірного масла розмарину дозволяє сполукам в маслі, званим терпенами, потрапляти в ваш кровотік, звідки вони можуть безпосередньо впливати на ваш мозок.

Дослідження, проведене за участю 20 дорослих, показало, що вплив ефірного масла розмарину, яке було поширене в повітрі, призвело до підвищення продуктивності при виконанні когнітивних завдань, в тому числі пов'язаних зі швидкістю і точністю.

7. Родіола рожева

Родіола рожева-це рослина, яке століттями використовувалося в системах традиційної медицини по всьому світу для поліпшення пам'яті, уваги і витривалості.

У дослідженнях на людях і тварин було показано, що вона знижує розумову втому, покращує роботу мозку і настрій, а також збільшує фізичну працездатність.

Родіола рожева може бути особливо корисною для людей, які відчувають вигорання, яке визначається як "емоційне, мотиваційне і фізичне виснаження в результаті хронічного професійного стресу".

Добавки родіоли рожевої також можуть принести користь людям з хронічною втомою і поліпшити фізичну працездатність.

8. Ашваганда

Ряд досліджень показав, що ашваганда (Withania somnifera), трава, яка використовувалася як аюрведичний засіб з давніх часів, надає потужний благотворний вплив на функцію мозку.

8-тижневе дослідження за участю 50 осіб продемонструвало, що прийом 600 мг екстракту кореня ашваганди в день значно покращив пам'ять, увагу і обробку інформації в порівнянні з плацебо.

Крім того, Інше 12-тижневе дослідження з участю 50 літніх людей показало, що щоденний прийом 600 мг екстракту кореня ашваганди поліпшував якість сну, розумову активність і загальну якість життя в порівнянні з групою плацебо.

Дослідження показують, що ашваганда може мати благотворний вплив на вироблення клітинної енергії та бути корисним інструментом для поліпшення спортивних результатів.

9. Центелла азіатська (gotu kola)

Готу кола використовувалася в системах традиційної медицини для поліпшення роботи мозку, а також вивчалася його благотворний вплив на пильність і настрій.

Двомісячне дослідження за участю 28 літніх людей, які отримували 250-750 мг екстракту готу коли в день, показало, що у тих, хто приймав найвищу дозу, спостерігалося поліпшення робочої пам'яті, пильності і самооцінки настрою в порівнянні з контрольною групою.

10. МакаМака

(Lepidium meyenii) - рослина, що росте в Перу, яка цінується за свій потенціал підвищення енергії. Дослідження на людях показують, що прийом її в якості добавки може допомогти підвищити рівень енергії, зменшити занепокоєння і поліпшити спортивні результати.

Дослідження з 50 чоловіків з еректильною дисфункцією показало, що лікування 2400 мг сухого екстракту маки протягом 12 тижнів значно покращило фізичні та соціальні показники порівняно з плацебо.

У дослідженнях на людях також було показано, що мака покращує спортивні результати і позитивно впливає на настрій і рівень енергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти