StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Світ може накрити небезпечна "мікст-інфекція" - вірусолог

8 липня 2020, 05:05
Якщо людина захворіє одночасно і коронавірусом, і свинячим грипом, то хвороба буде протікати дуже важко.
Коронавірус, маска
Якщо свинячий грип G4 почне передаватися від людини до людини, тоді можна буде говорити про новий штам / Фото pixabay.com

У Китаї зафіксували штам свинячого грипу G4. Китайські експерти оцінили імовірність його поширення серед населення як досить низьку. Однак, якщо свинячий грип почне заражати людей паралельно з коронавірусом, то хвороба у заражених протікатиме дуже важко.

Про це заявила завідувачка кафедри епідеміології НМУ ім. А. Богомольця Ірина Колеснікова в інтерв'ю виданню Апостроф.

За її словами, поки грип називають свинячим, він небезпеки для людей не становить.

відео дня

"Але треба розуміти, що вірус грипу посідає друге місце в мікросвіті за своєю мінливістю. Він має дуже високу здатність до обміну генами між різними штамами, що циркулюють у тварин. І тоді вони долають міжвидовий бар'єр. Наприклад, хворіли птиці, а потім цей грип почали реєструвати серед інших тварин. У такому випадку вірус може поширюватися у новій популяції", - розповіла Колеснікова.

Вірусолог зазначила, що якщо цей свинячий грип почне передаватися від людини до людини, тоді можна буде говорити про новий штам людського грипу.

"І тоді вже можна буде говорити про його пандемічний статус. Як на мене, заявляти про це поки рано. Поки G4 нагадує пташиний грип - випадки інфікування людей, але немає ще зафіксованих випадків передачі від людини до людини. Тому людина є тупиковою ланкою. В такому разі великої загрози для суспільства немає, навіть якщо летальність цього вірусу буде високою. Якщо ж навіть передача між людьми і летальність буде в межах сезонного грипу, це буде просто новий штам грипу", - пояснила медик.

Колеснікова також уточнила, що небезпечним для людини може бути такий варіант, якщо вона захворіє одночасно і коронавірусом, і свинячим грипом H1N1.

"Це буде так звана "мікст-інфекція". Вона матиме більш тяжкий перебіг. Те ж саме і у свині. Але, за законами мікробіології, схрещування цих двох вірусів (COVID-19 і H1N1, - ред.) у природних умовах є неможливим. Взяти фрагменти генома одного вірусу, фрагменти іншого і створити новий вірус можливо лише в лабораторії, але це називається біологічною зброєю. Її виробництво заборонено Женевською конвенцією 1972 року. Це все конспірологічні теорії, і я не є їхнім прихильником", - резюмувала експерт.

читайте такожЛюдству доведеться пережити ще один коронавірус - вчені

Нагадаємо, у Китаї зафіксували бубонну чуму, місцева влада вживає заходів, щоби попередити спалах.

Як повідомляв Главред, вчені з Бразилії назвали нові симптоми коронавірусу. За даними дослідників, COVID-19 вражає порожнину рота.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти