StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Небезпечно для печінки: названо найшкідливіший чай

18 серпня 2021, 00:20
Уникати вживання чаю з живокосту вчені радять людям з хворобами печінки.
Небезпечно для печінки: названо найшкідливіший чай
Який чай найнебезпечніший / pixabay

Чаї корисні для здоров'я, особливо якщо мова йде про трав'яні напої. Але, багато хто віддає перевагу, будучи впевненими в користі такого чаю.

Як стверджують вчені, деякі чаї можуть надавати потенційно несприятливий вплив на організм. Одне з таких рослин відомо як живокіст.

Зокрема, уникати вживання чаю з живокосту вчені радять людям з хворобами печінки. Справа в тому, що в цьому напої міститься велика кількість пірролізідінових алкалоїдів, які можуть викликати пошкодження органу.

У дослідженні, опублікованому в Public Health Nutrition, було виявлено, що "вживання трав'яних чаїв з листя живокосту може бути недоцільним", оскільки він має токсичний вплив на печінку.

Дослідження 2018 року також показало, що чай з живокосту може провокувати рак. В ході роботи вчені виявили, що 14 пірролізидинових алкалоїдів чаю "взаємодіють" з печінкою і пошкоджують її ДНК, змушуючи клітини мутувати. А в 2001 році FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) рекомендувало повністю прибрати з ринку чай з живокосту.

"Живокіст використовувався як лікувальний засіб протягом більше 2000 років. Однак було встановлено, що він викликає гепатотоксичність у домашньої худоби і людей, а також рак у експериментальних тварин", – пояснили вчені.

Проте механізми, що лежать в основі негативного впливу живокосту на організм до сих пір повністю не вивчені.

читайте такожЧим небезпечний чай в пакетиках і як розрізнити підробку

Здоров'я - про що раніше повідомляв Главред:

Вчені знайшли незвичайний зв'язок між кавою, чаєм і діабетом.

Експерт розповіла, що бадьорить тіло краще кави.

Медики назвали дієві методи, дотримання яких дозволяє людині швидше заснути. Як кажуть сомнологи​, перед сном категорично не варто читати новини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти