StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Названо ознаки слабкої імунної системи: коли звертатися до лікаря

15 січня 2021, 20:15
Не існує чарівної таблетки для поліпшення імунної системи.
Імунітет
Не існує чарівної таблетки для поліпшення імунної системи / Pixabay

Є багато причин, чому у вас може бути ослаблена імунна система. Деякі з них ви можете контролювати, наприклад, дієту, рівень стресу і кількість сну.

Однак, якщо у вас ослаблений імунітет або вам необхідно приймати певні ліки (наприклад, хіміотерапевтичні препарати), ви можете Менше контролювати свою імунну систему.

"Не існує чарівної таблетки для поліпшення імунної системи", - говорить Абісола Олуладе, доктор медицини, сертифікований лікар сімейної медицини. Навпаки, Олуладе каже, що обмеження вживання алкоголю, багато вправ, достатня кількість сну і вибір способу життя, наприклад відмова від куріння, є ключем до підтримки здорової імунної системи.

відео дня

читайте такожКолективний імунітет: що це і для чого він потрібен

Ось що значить слабка імунна система, як визначити ознаки і симптоми ослабленої імунної системи і як внести позитивні зміни в свій розпорядок дня.

Які ознаки слабкої імунної системи?

"Є певні ознаки ослабленого імунітету", - говорить Олуладе. "Якщо у вас продовжуються інфекції, якщо вам потрібно більше часу, щоб поправитися від інфекцій, або якщо ваші рани довше заживають, можливо, у вас ослаблена імунна система".

Ознаки та симптоми потенційно слабкої або ослабленої імунної системи включають:

Постійні застуди. Дві-три застуди на рік-це нормально, але якщо ви виявите, що застудитися часто, це може бути ознакою того, що вашій імунній системі потрібна деяка підтримка.

Часті інфекції. Люди зі слабкою імунною системою часто хворіють на пневмонію, бронхіт, менінгіт та інші інфекції.

Втома або виснаження. Звичайно, кожен час від часу відчуває себе трохи лінивим, але якщо ви виявите, що намагаєтеся не спати, ваша імунна система може бути скомпрометована. Це пов'язано з тим, що сон і імунна система мають "двонаправлену зв'язок": захворювання або вірусна інфекція можуть негативно вплинути на ваш сон, тоді як постійний сон може зміцнити імунну систему.

Підвищений рівень стресу. За даними Американської психологічної асоціації, тривалий стрес і самотність можуть негативно позначитися на вашій імунній системі. Це пов'язано з тим, що стрес знижує рівень лімфоцитів, і організму стає важче боротися з інфекцією. Тому, якщо ви схильні захворіти після іспиту або великого проекту на роботі, ви можете подумати про те, щоб включити управління стресом в свій розпорядок дня.

Проблеми з травленням. Діарея, гази, здуття живота, спазми і навіть запор можуть бути ознакою того, що ваша імунна система не працює належним чином. Коли "хороші" кишкові бактерії (пробіотики, лактобацили і біфідобактерії) виходять з ладу, ваша імунна система отримує удар.

Хороша новина полягає в тому, що ваш лікар може перевірити вашу імунну систему за допомогою серії аналізів крові.

"Ви можете перевірити свою імунну систему, здавши аналізи крові, які покажуть вам, чи є у вас достатній рівень антитіл, таких як імуноглобулін, лейкоцити, тромбоцити і клітини імунної системи", - говорить Алекс Руані, доктор наук в галузі освіти в області дієтології.

Що викликає слабку імунну систему?

Загальні причини ослабленої імунної системи включають:

  • Куріння
  • Алкоголь
  • Погане харчування
  • Ліки, такі як хіміотерапія або інші методи лікування раку
  • Інфекція
  • Аутоімунне захворювання
  • ВІЛ або СНІД

Коли ваша імунна система не працює належним чином, лікарі можуть сказати вам, що у вас "розлад імунної системи", тобто у вас може бути одне або кілька з наступних станів:

Імунодефіцит. Імунодефіцит-це те, з чим ви народилися. Це відоме як " захворювання первинного імунодефіциту "(PIDD). PIDD-це генетичні захворювання, які можуть пошкодити імунну систему або викликати її збій.

Набутий імунодефіцит. ВІЛ, що викликає СНІД, являє собою придбану вірусну інфекцію, яка руйнує лейкоцити в організмі і послаблює імунну систему. Людям з ВІЛ / СНІДом важче боротися з хворобами / інфекціями, особливо якщо вони не отримують лікування.

Надактивна імунна система. Коли імунна система гіперактивна, вона реагує на речовини навколишнього середовища, такі як цвіль, пил і пилок.

Аутоімунне захворювання. Коли у вас аутоімунне захворювання, ваше тіло не може відрізнити ваші власні клітини від чужорідних (або потенційно шкідливих антигенів), що змушує імунну систему працювати проти самої себе. Існує більше 80 типів аутоімунних захворювань, включаючи, крім іншого, діабет 1 типу, вовчак, целіакію і ревматоїдний артрит.

Як виправити низький імунітет?

Хоча дослідження ще належить провести, було доведено, що вправи, дієта і психологічний стрес впливають на імунну систему. Для людей з ослабленим імунітетом поліпшити імунну систему не так просто. Залежно від того, чому у вас ослаблений імунітет, ослаблена імунна система може бути постійною.

Ось що можна зробити, щоб посилити імунітет:

Дотримуйтесь збалансовану дієту. Збільшення кількості фруктів і овочів, продуктів, багатих клітковиною, пребіотиків (часник, цибуля, цибуля-порей і т.д.) і пробіотиків (кефір, йогурт, чайний гриб і т. д.) у вашому раціоні може допомогти вам зміцнити вашу імунну систему.

"Певні продукти або добавки не можуть зробити нас імунітетом", - говорить Руані. "Але повноцінна дієта, що включає всі необхідні поживні речовини в достатній кількості, може допомогти".

Щоб переконатися, що ви робите все можливе для зміцнення своєї імунної системи, вам слід їсти багато:

  • Цитрусові (апельсини, грейпфрути і лимони)
  • Листова зелень (шпинат, капуста)
  • Червоний перець
  • Йогурт
  • Імбир

"Крім клітковини, пребіотиків і пробіотиків, для підтримки імунної функції нам також необхідна достатня кількість білка, клітковини, жирів омега-3, вітамінів D, C, B, A, E і K, а також мінералів, таких як залізо, кальцій, селен і цинк. , - каже Руани.

Досить спите. Коли ви спите, ваше тіло розкриває свої цілющі сили-захисні цитокіни. Захисні цитокіни-це білки, які виділяються під час сну, щоб допомогти вашому тілу виконувати дві функції: сприяти сну і боротися з інфекцією. Нестача сну знижує кількість захисних цитокінів, вироблених вашим організмом, що ускладнює боротьбу з інфекцією.

Стрес-менеджмент. Якщо не вжити заходів, стрес може завдати серйозної шкоди вашому здоров'ю. Стрес може вплинути на ваше тіло, настрій і поведінку.

"Хронічний підвищений рівень гормонів стресу, таких як кортизол, адреналін і норадреналін, може надавати імуносупресивну дію, а це означає, що це може знизити реакцію на боротьбу з інфекціями при одночасному посиленні запалення в організмі", - говорить Руані.

До ефективних засобів зняття стресу відносяться:

  • Вправа
  • Медитація або йога
  • Хихотіння
  • Ведення журналу
  • Правила особистої гігієни

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти