StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Колективний імунітет: що це і для чого він потрібен

6 січня 2021, 21:22
Колективний імунітет - це коли багато людей у громаді стають несприйнятливими до заразної хвороби.
Імунітет
Колективний імунітет-це коли багато людей у громаді стають несприйнятливими до заразної хвороби / Pixabay

Колективний імунітет необхідний для припинення глобальної кризи в галузі охорони здоров'я, такої як COVID-19. Фактично, деякі смертельні хвороби, такі як віспа, були викорінені в усьому світі завдяки колективному імунітету.

Ось що вам потрібно знати про науку, що лежить в основі цього важливого терміна для громадського здоров'я, і про те, як його безпечно досягти.

Що таке колективний імунітет?

Колективний імунітет-це коли багато людей в співтоваристві стають несприйнятливими до заразної хвороби, що знижує ймовірність її поширення. Це допомагає захистити всю спільноту, особливо новонароджених і людей з ослабленою імунною системою, які більше схильні до ризику небезпечних ускладнень для здоров'я від хвороб.

Щоб досягти колективного імунітету, кількість людей, які не мають імунітету до хвороби, називається порогом колективного імунітету, повинна перевищувати кількість людей, які все ще можуть заразитися цією хворобою. Зазвичай це відбувається від 50% до 90% населення, залежно від того, наскільки це заразно.

"Вважається, що навіть якщо не 100% населення мають імунітет, залишилося недостатньо людей, щоб поширити інфекцію, щоб інфекція могла підтримувати себе, а це означає, що з часом вона просто зникає з населення", - говорить Джеймс Вантак, доктор медицини. лікар-терапевт і головний лікар PlushCare.

Як домогтися колективного імунітету

Є два основних способи домогтися колективного імунітету від будь-якого захворювання:

Вакцинація. Вакцини-це найбезпечніший і ідеальний спосіб домогтися колективного імунітету, і вони дозволяють успішно контролювати такі захворювання, як поліомієліт, віспа і Кір. Наприклад, з 2000 по 2014 рік кількість випадків смерті від кору в усьому світі знизилася на 79%, що врятувало близько 17,1 мільйона життів.

Як вакцини рятують життя і борються з хворобами

Вакцини зазвичай містять неактивні або ослаблені частини мікроба, що викликає захворювання. Це дозволяє вашому організму виробляти антитіла і розвивати клітини пам'яті, які дозволять вам продовжувати боротися з цим мікробом в майбутньому.

"Якщо достатня кількість людей буде вакцинована проти небезпечних захворювань, ті, хто сприйнятливі і не можуть пройти вакцинацію, будуть захищені, тому що мікроб не зможе "знайти" цих сприйнятливих людей", - говорить Конні Стід, президент Асоціація професіоналів в області інфекційного контролю та епідеміології.

Але для того, щоб цей метод спрацював, вакцину повинен робити великий відсоток людей. Наприклад, для ліквідації кору необхідно пройти вакцинацію близько 95% людей, що ще не зроблено. За оцінками експертів в галузі охорони здоров'я, від 70% до 90% людей повинні пройти вакцинацію від COVID-19, щоб досягти колективного імунітету.

Інфекційне захворювання. Колективний імунітет також може бути досягнутий природним шляхом, коли у людей виробляються антитіла після зараження і одужання від хвороби. Наприклад, ті, що вижили після пандемії грипу H1N1 1918 року придбали імунітет до грипу H1N1.

"Антитіла слабшають, коли вірус залишає ваше тіло, але ваша імунна система пам'ятає", - говорить Вантак. "Якщо вірус знову піддається впливу, механізм Вашої імунної системи починає діяти, створюючи масовий захист від загрози".

Але покладатися на цей метод згубно для здоров'я населення. За оцінками під час пандемії COVID-19, до 90% американців повинні бути інфіковані, щоб домогтися колективного імунітету. Це перевантажить лікарні і призведе до мільйонів смертей - і тому вакцини - набагато кращий варіант.

"Проблема з ідеєю стимулювання колективного імунітету, дозволяючи більшості людей заразитися цією хворобою і розвинути імунітет, полягає в тому, що людям доведеться страждати від того самого вірусу, від якого ми намагаємося їх захистити", - говорить Вантак.

Чому важливий колективний імунітет

Важливо підтримувати колективний імунітет до інфекційних захворювань навіть через довгий час після закінчення пандемії. Це тому, що інфекційні захворювання можуть швидко поширюватися по спільноті, якщо відсоток вакцинованих людей впаде нижче порогу імунітету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти