StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Кава та холестерин: ризики, переваги та інші факти

18 лютого 2021, 10:44
Нефільтрована кава і кава у френч-пресі можуть підвищувати рівень холестерину.
кава
Нефільтрована кава і кава у френч-пресі можуть підвищувати рівень холестерину / Фото pixabay.com

Дослідження виявили ризик того, що кава підвищує рівень холестерину в сироватці крові людини, хоча це може залежати від способу заварювання.

Нефільтрована кава і кава у френч-пресі можуть підвищувати рівень холестерину, тоді як розчинна кава і фільтрована кава можуть вплинути на них з меншою ймовірністю.

Ризик підвищеного рівня холестерину в сироватці також залежить від того, скільки кави випиває людина і наскільки він чутливий до кофеїну, повідомляє Medical News Today.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про те, як кава може вплинути на рівень холестерину в сироватці, про ризики та переваги, пов'язані з вживанням кави, а також про поради щодо зниження рівня холестерину.

читайте такожЛікар розкрила несподівану користь кави

Згідно з дослідженням, опублікованим в американському журналі епідеміології, результати про зв'язок між вживанням кави і підвищеним рівнем холестерину в сироватці неоднозначні.

Однак, згідно з дослідженням 1997 року, не кількість кофеїну в каві може вплинути на рівень холестерину, а масла, які природним чином містяться в кавових зернах. Ці натуральні масла, також відомі як дітерпени, - кафестол і кахвеол.

Інститут наукової інформації про каву (ISIC) також згоден з тим, що обидва масла можуть підвищувати рівень холестерину, хоча кількість дітерпенів в каві залежить від способу заварювання.

Наприклад, якщо людина готує каву з використанням паперових фільтрів, то велика частина дітерпенов залишається в фільтрі. Однак у нефільтрованій каві більша кількість дітерпенів потрапляє в каву.

Крім того, згідно з іншим дослідженням, скандинавська варена Кава, Кава по-турецьки і кава у френч-пресі можуть підвищити рівень холестерину. Скандинавська і турецька кава не фільтрують, а кава, приготована за допомогою френч-преса, проходить через металевий фільтр, який дозволяє більшій кількості дітерпенів потрапити в напій, ніж паперові фільтри.

Згідно з ISIC, інші види завареної кави містять різні рівні дітерпенів і тому по-різному впливають на рівень холестерину:

Еспресо: цей тип кави містить приблизно половину кількості дітерпенів, що містяться в нефільтрованому кави. Оскільки люди зазвичай п'ють невеликі порції еспресо, він, швидше за все, мало вплине на рівень холестерину.

Фільтрована кава: ймовірно, він мало впливає на холестерин. Однак дослідження цього типу кави суперечать один одному.

Розчинна кава: цей сорт кави містить дуже мало дітерпенів, тому він не повинен підвищувати рівень холестерину.

Ризики вживання кави

Крім потенційного підвищення рівня холестерину, кава може нести і інші ризики для здоров'я. Кофеїн, який є психоактивною речовиною, що зустрічається в природі в каві, може взаємодіяти з ліками людини.

Хоча управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) повідомляє, що 400 міліграмів кофеїну в день, як правило, безпечно для здоров'я, кофеїн може викликати різні клінічно значущі фармакокінетичні взаємодії з багатьма ліками.

Інші напої, такі як енергетичні, також містять високий рівень кофеїну.

Ризики, пов'язані з лікарськими взаємодіями

Дослідження 2020 року показало, що кава може взаємодіяти з багатьма ліками через вміст в ньому кофеїну. Людина може побажати проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб дізнатися, чи відносяться будь-які з його ліків до цієї категорії.

Крім того, Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) застерігають від змішування напоїв з кофеїном, таких як кава, з алкоголем. Комбінація може призвести до того, що людина буде пити більше алкоголю, ніж він думає, і, отже, відчувати більше його шкідливих наслідків.

Ризики від кофеїну

Кількість кофеїну, яку FDA вважає безпечною, еквівалентна чотирьом або п'яти чашкам кави. Однак деякі люди більш чутливі до впливу кофеїну і можуть відчувати деякі з наступних симптомів:

  • безсоння
  • швидке серцебиття
  • головний біль
  • занепокоєння
  • тремтіння
  • нудота
  • почуття нещастя

Інші джерела кофеїну

Інші напої, що містять кофеїн, включають чай, газовані напої та енергетичні напої. За даними FDA, чай і газовані напої зазвичай містять менше кофеїну, ніж кава, в той час як деякі бренди енергетичних напоїв можуть містити в два-три рази більше кофеїну в кавовому напої.

Переваги вживання кави

За даними Американської кардіологічної асоціації (AHA), кава має кілька переваг, у тому числі:

  • зниження ризику хвороби Паркінсона, діабету 2 типу та хвороби Альцгеймера
  • допомагає захистити клітини від пошкоджень через високий рівень антиоксидантів
  • зниження ризику смерті
  • зниження ризику серцево-судинних захворювань у жінок

Крім того, AHA зазначає, що кофеїн також може:

  • збільшити енергію
  • допомогти з схудненням
  • поліпшити розумову концентрацію
  • підняти настрій
  • поліпшити виконання вправ

Хоча кафестол і кахвеол можуть негативно впливати на холестерин, вони також можуть принести користь для здоров'я. Дослідження показують, що вони можуть мати протизапальні та протиракові властивості.

Що таке холестерин?

Холестерин-це жироподібна речовина, яка сприяє здоров'ю, коли його рівень в організмі нормальний. Коли рівень холестерину занадто високий, в артеріях накопичується жир. Коли жир накопичується достатньо, щоб перешкоджати кровотоку, це небезпечно, оскільки може викликати інсульт.

Типи жирів у крові включають:

  • ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) або "поганий" холестерин, який відіграє ключову роль у накопиченні жиру в артеріях
  • ліпопротеїн високої щільності (ЛПВЩ) або" хороший " холестерин, який допомагає видалити холестерин з організму

Хоча кава не містить холестерину, вона може впливати на рівень холестерину. Дітерпени в каві пригнічують вироблення організмом речовин, що беруть участь в розпаді холестерину, що викликає підвищення холестерину. Зокрема, дітерпени кави можуть викликати підвищення рівня загального холестерину і ЛПНЩ.

Як знизити рівень холестерину

Зміни в способі життя, корисні для серця, можуть допомогти знизити рівень холестерину. Національний Інститут серця, легенів та крові (NHLBI) рекомендує наступне:

  • Дотримуйтеся здорової для серця дієти: ця дієта включає в себе вживання фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, а також горіхів, оливкової олії і риби, що містить омега-3 жирні кислоти. Дієта також включає обмеження споживання насичених і трансжирів, таких як жирні шматки м'яса і упаковані закуски.
  • Регулярно виконуйте фізичні вправи: дослідження показують, що регулярні вправи підвищують ЛПВЩ і знижують ЛПНЩ.
  • Кинути палити: ця звичка є основним фактором ризику серцевих захворювань.
  • Підтримуйте помірну вагу: якщо людина має велику масу тіла або страждає ожирінням, втрата 3-5% його загальної ваги може підвищити рівень ЛПВЩ і знизити його ЛПНЩ.
  • Спробуйте впоратися зі стресом: дослідження показують, що стрес згубно впливає на холестерин.

Людям з високим рівнем холестерину слід проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб дізнатися, чи потрібні їм ліки, оскільки різні препарати можуть знизити рівень холестерину.

Однак деякі люди можуть приймати ліки або мати захворювання, що викликає проблеми з холестерином. У таких випадках лікар може змінити рецептурний препарат або запропонувати інше лікування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти