StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що починається в організмі, коли ви їсте гостру їжу

1 вересня 2021, 13:25оновлено 1 вересня 2021, 13:56
Вживання гострої їжі цілком може мати і інші наслідки для організму.
перець чилі
В якості місцевого ліки капсаїцин спеціально використовується для зняття нервового болю. / 1zoom.ru

Хоча деякі люди радіють додатковим пластівцям Чилі, інші не можуть їсти нічого, крім м'якої їжі.

Незалежно від того, до якого типу людей ви ставитеся, наука про гостру їжу захоплююча, пише Livestrong.com.

По-перше, що робить їжу гострою на смак?

Це може здатися дурним питанням, але не всі ми цінителі спецій. Відповідь-капсаїцин, хімічна сполука, що міститься в гострій їжі, такій як кайенский перець, яка відповідає за відчуття печіння, яке ми відчуваємо, коли їмо його.

Хоча вам може не подобатися тепло, що виділяється капсаїцином, це з'єднання може похвалитися користю для здоров'я. Наприклад, капсаїцин може служити знеболюючим або болезаспокійливим, згідно з Національною медичною бібліотекою.

читайте такожНайсмачніший маринований болгарський перець на зиму: простий рецепт приготування

В якості місцевого ліки капсаїцин спеціально використовується для зняття нервового болю. За даними Мічиганського університету, проблеми з суглобами, такі як ревматоїдний артрит, і шкірні захворювання, такі як псоріаз, також можна лікувати за допомогою мазей або гелів, що містять капсаїцин.

Вживання гострої їжі цілком може мати і інші наслідки для організму. Ось кілька з них.

Вплив гострої їжі на організм

Ви можете отримати печію

"Деякі захворювання можуть загостритися при вживанні гострої їжі", - говорить Мері Матон, доктор медичних наук, дієтолог приватної практики Culina Health.

Візьмемо, наприклад, гастроезофагеальну рефлюксну хворобу або ГЕРХ. Стан характеризується зворотним струмом шлункової кислоти в стравохід, що може викликати відчуття печіння в верхніх відділах шлунково-кишкового тракту і грудей.

"Хоча гостра їжа не вважається основною причиною ГЕРХ, вона безумовно може посилити її", - говорить Матоне. "Хоча механізм дії невідомий, гостра їжа може дратувати вже уражений стравохід, викликаючи печію і дискомфорт".

Більш того, капсаїцин може сповільнювати швидкість проходження їжі через шлунок, збільшуючи в результаті ризик рефлюксу, згідно з дослідженням, опублікованим в липні 2017 року в журналі нейрогастроентерології і моторики.

Також цікаво: за даними медичного Університету Чикаго, поширена помилка, що гостра їжа може збільшити ризик розвитку виразки шлунка.

"Насправді перець може знизити вироблення шлункового соку", - говорить Матоне. "В результаті гостра їжа, особливо що містить перець, може дійсно допомогти полегшити симптоми у людей з виразковою хворобою".

Ви можете схуднути (можливо)

Існує кілька теорій про те, як гостра їжа може сприяти схудненню. Дослідження показують, що пряні інгредієнти можуть збільшити спалювання калорій і жиру або знизити апетит, згідно з оглядом, опублікованим в жовтні 2021 року в журналі Appetite.

У різних випробуваннях, включених в огляд, люди отримували капсаїциноїди або у вигляді добавок, або у вигляді цільної їжі. Хоча в деяких дослідженнях повідомлялося про скромне (близько 10%) збільшення спалювання енергії, в цілому результати не були довгостроковими.

"Хоча дані свідчать про те, що споживання перцю може збільшити витрату енергії і сприяти зниженню ваги, слід зазначити, що це збільшення мінімально і навряд чи призведе до значної втрати ваги без інших втручань", - говорить Матоні. "Спостережувані зміни ваги можуть також залежати від початкової ваги людини і процентного вмісту жиру в організмі".

Підсумок: не розраховуйте, що халапеньо стане панацеєю для схуднення. Замість цього здоровий підхід до стійкої втрати ваги повинен складатися з добре збалансованої дієти і регулярних вправ для довгострокової користі для здоров'я.

Від застуди

Нюанси нежиті не рідкість, як тільки ви починаєте їсти гостре блюдо. Капсаїцин, як відомо, розріджує слиз, згідно з даними Мічиганського університету охорони здоров'я.

Хоча реакція може викликати роздратування, можуть бути деякі переваги, в тому числі поліпшена циркуляція повітря і покращений дренаж з носових пазух.

Ви могли б жити довше

Згідно з оглядом, опублікованим в The British Medical Journal у серпні 2015 року, люди, які їли гостру їжу майже кожен день, на 14 відсотків більше шансів жити довше, ніж люди, які їли їжу рідше одного разу на тиждень.

Хоча дослідження було спостережливим (і, отже,не може довести причинно-наслідковий зв'язок), можливо, що протизапальні та антиоксидантні властивості капсаїцину сприяли цим потенційним перевагам довголіття, за даними Гарвардського університету Т. Г. Школа громадського здоров'я Чан.

Ваша ліпідна панель може покращитися (але є хитрість)

Гостра їжа може бути корисною для вашого серця: дорослі китайці, які їли гостру їжу частіше і у великих кількостях, мали більш низькі рівні холестерину ЛПНЩ і відносини ЛПНЩ до ЛПВЩ в порівнянні з дорослими, які їли менше або не їли гостру їжу. дослідження, опубліковане в липні 2017 року в британському журналі харчування.

Це обнадіює, оскільки нижчий рівень холестерину ЛПНЩ пов'язаний зі зниженням ризику розвитку серцевих захворювань. Але дослідження повідомило про ще одне цікаве відкриття: вживання більш гострої їжі також було пов'язано з більш високим рівнем тригліцеридів в крові, що є фактором ризику серцевих захворювань.

Дослідники вважають, що більш високі Тригліцериди можуть бути пов'язані з тим, що пряні інгредієнти часто використовуються для надання смаку простим крохмалям, таким як рис, який є основним продуктом китайської дієти. Але надлишки вуглеводів в організмі перетворюються в жир і, отже, можуть сприяти підвищенню рівня тригонометрії. Іншими словами, вживання більш гострої їжі також може означати вживання більшої кількості рафінованих вуглеводів, що потенційно може означати більше жиру в крові.

Висновок: гостра їжа може поліпшити рівень ліпідів, але важливо те, як ми їх їмо. Зробіть акцент на додаванні пластівців чилі або гострих соусів до багатих поживними речовинами продуктів, таким як овочі і риба, замість рафінованих вуглеводів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти