StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

8 типів мігрені і як дізнатися, що викликає саме ваш головний біль

12 січня 2021, 16:26
Існує багато різних типів мігрені, кожен з яких може викликати різні симптоми.
головний боль_здоровье
Існує багато різних типів мігрені, кожен з яких може викликати різні симптоми. / clutch.ua

Мігрень - це неврологічне захворювання, яке може бути набагато гірше, ніж сильний головний біль. Існує багато різних типів мігрені, кожен з яких може викликати різні симптоми.

Ви можете відчувати запаморочення, зміни зору, слабкість м'язів або біль у животі, в залежності від того, який у вас тип мігрені. Деякі види мігрені можуть навіть не викликати головного болю.

Ось що вам потрібно знати про різні типи мігрені і про те, як дізнатися, який у вас тип.

читайте такожМігрень з аурою: симптоми, причини і тригери

Мігрень з аурою

Поряд із звичайним мігренозним головним болем, деякі люди з мігренню відчувають "фазу аури" до або під час мігрені. Коли у вас є аура, ви можете бачити миготливі вогні або яскраві кольорові лінії в полі зору, або ви можете відчувати такі відчуття, як поколювання в тілі.

Експерти не знають точно, що викликає ауру мігрені, але аура, швидше за все, виникає, коли клітини на поверхні вашого мозку активуються ненормальним чином.

Коли це відбувається, це викликає зміни в кровотоці в областях вашого мозку, які контролюють зір і дотик, говорить Чарльз Фліппен, доктор медицини, професор неврології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Мігрень без аури

Якщо у вас мігрень без аури, у вас є звичайні симптоми мігрені, такі як сильний головний біль без будь-яких візуальних симптомів, що супроводжують ауру. Мігрень також може викликати нудоту, блювоту і чутливість до світла і звуку.

"Експерти досі не до кінця розуміють, що викликає мігрень, але ми знаємо, що мігрень частково викликана вашою генетикою", - говорить Фліппен.

Мігрень також може бути пов'язана зі змінами в стовбурі головного мозку, частини мозку, пов'язаної з трійчастим нервом, який діє як основний больовий шлях у вашому тілі.

Геміплегічна мігрень

Геміплегічна мігрень-це рідкісний тип мігрені з аурою, яка викликає слабкість в м'язах до або під час мігрені.

"Слабкість може впливати на руку, ногу та обличчя з одного боку тіла", - говорить Фліппен. Геміплегічна мігрень вражає тільки одну сторону тіла за раз, але симптоми можуть змінюватися під час нападу мігрені.

За словами Фліппена, люди, які страждають геміплегічною мігренню, також можуть відчувати розгубленість, невиразну мову або насилу вимовляють слова під час мігрені.

Геміплегічні мігрені, як правило, передаються у спадок, і експерти пов'язують їх з варіаціями в певних генах. Необхідні додаткові дослідження, але деякі вчені вважають, що геміплегічні мігрені можуть бути викликані надактивними нервовими клітинами у вашому мозку.

Хронічна мігрень

Люди з хронічною мігренню відчувають головні болі принаймні 15 днів на місяць, і принаймні вісім з цих головних болів є мігренню. Хронічна мігрень має тенденцію до розвитку з плином часу, при цьому кількість головних болів постійно збільшується.

Хронічна мігрень може розвинутися при надмірному вживанні ліків, що використовуються для лікування мігрені. Це можуть бути ліки, що відпускаються за рецептом, такі як барбітурати або опіоїди, а також безрецептурні нестероїдні протизапальні препарати, такі як ібупрофен.

Мігрень сітківки

Мігрень сітківки-це тип мігрені, який викликає зміни вашого зору до або під час мігрені. На відміну від аури мігрені, мігрень сітківки викликає симптоми тільки в одному з ваших очей - ви можете бачити мерехтливі вогні в полі зору або можете частково втратити зір. У важких випадках втрата зору може стати постійною.

Мігрень сітківки виникає, коли у вас є нервові розлади сітківки - тканини в задній частині ока, яка сприймає світло і обробляє візуальну інформацію.

Вестибулярна мігрень

Вестибулярна мігрень-це ще один тип мігрені з аурою, при якій проявляються симптоми запаморочення.

"Пацієнти описують відчуття, що вони рухаються або що їх оточення рухається", - говорить Фліппен. Ці відчуття також можуть викликати нудоту і блювоту.

За словами Фліппена, вестибулярна мігрень виникає, коли нерви, які контролюють механізм балансу вашого мозку, порушують роботу, змушуючи вас відчувати себе неврівноваженим або як ніби ви рухаєтеся.

Менструальна мігрень

Ви можете відчувати запаморочення, зміни зору, слабкість м'язів або біль у животі, в залежності від того, який у вас тип мігрені. Деякі види мігрені можуть навіть не викликати головного болю.

Ось що вам потрібно знати про різні типи мігрені і про те, як дізнатися, який у вас тип.

Абдомінальна мігрень

За словами Фліппена, абдомінальна мігрень зазвичай вражає дітей у віці до 12 років і може початися у дітей у віці трьох років, додавши, що діти зазвичай переростають її.

"Пацієнти зазвичай описують нудоту, деяку біль у животі та можливу блювоту", - говорить Фліппен. На відміну від інших мігрені, абдомінальна мігрень зазвичай не викликає головного болю.

Абдомінальна мігрень вважається мігренню, тому що вона пов'язана з тими ж генами, які викликають мігрень - у дітей з абдомінальною мігренню часто є члени сім'ї, які страждають мігренню, і у них може розвинутися мігрень у міру дорослішання.

Експерти не знають точно, що викликає абдомінальну мігрень, але вони можуть бути пов'язані з проблемами з нервами, що з'єднують мозок і кишечник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти